ciasta, łakocie

35 inspiracji
gofry Michela Roux

Składniki:

160 g mąki pszennej,
15 g drobnego cukru,
szczypta soli,
50 g stopionego masła,
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
270 ml mleka,
kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny (ja dałam aromat migdałowy).

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.

W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 – 4 minut.
Gofry suszyć na kratce.
ciasto "Cudaczek"

biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

poncz:
0,5 szklanki wody z sokiem z 1/3 cytryny
1 kopiasta łyżeczka cukru

krem kakaowy:
400 gramów śmietany kremówki
2 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

galaretka wiśniowa:
2 paczuszki galaretki wiśniowej
0.75 litra gorącej wody

masa śmietanowa:
400 gramów śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)
3/4 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

warstwa niebieska:
2 paczki galaretki ametystowej (Wodzisław)
1 litr gorącej wody

kleksy:
200 gramów śmietanki kremowej 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
reszta kolorowej posypki


Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).

Teraz robimy krem kakaowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Do schłodzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Krem od razy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.

Teraz zabieramy się za krem śmietanowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą śmietanową, wsypujemy cukiereczki, mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy ją na zastygniętą galaretkę wiśniową, wyrównujemy powierzchnię (łopatką lub przy użyciu skrobki cukierniczej). Odstawiamy do lodówki.

Dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy je na zastygnięty krem śmietanowy i odstawiamy do lodówki.

Kleksy śmietanowe.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, schładzamy ją do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, słodzimy, miksujemy, dodajemy zahartowaną żelatynę, miksujemy. Następnie czekamy około 10 minut dopóki żelatyna nie zacznie tężeć. Kiedy uzyska ten stan przekładamy ją do szprycy i dekorujemy ciasto, posypujemy resztą cukierków, odstawiamy na parę godzin do lodówki.

http://swiatciast.pl/24673,ciasto-cudaczek.html
PACZUSZKI SEROWE.

Składniki:
przepis znaleziony na blogu Słodkie Fantazje, pochodzi z książki "Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego Elżbiety Gontarskiej"; podaję z moimi zmianami i uwagami

1/2 kg tłustego twarogu
6 łyżek cukru
5 łyżek śmietany 18%
4 jajka
2 1/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka wódki
czubata łyżeczka cukru waniliowego

ok. 1/2 l olej rzepakowego do smażenia (dla poziomu ok. 3-5 cm)
cukier puder do posypania



W dużej misce ugnieść twaróg tłuczkiem do ziemniaków (można też zmielić do w maszynce bądź w prasce). Następnie dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Ciasto będzie się mocno kleić, więc formując nieduże kulki należy każdorazowo zamoczyć ręce w wodzie. Nie tylko ułatwi to lepienie pączków, ale dodatkowo sprawi, że zmoczone w wodzie ciasto utworzy w efekcie chrupiącą skórkę. Pączki smażyć na mocno złoty kolor - im ciemniejsze, tym będą bardziej chrupiące.
Usmażone pączki wyjmować cedzakiem, a następnie przekładać na papierowe reczniki by te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Ostudzone pączki posypać cukrem pudre.
Małe uwagi co do smażenia:
- nie martwcie się, jeśli nie uda Wam się uformować idealnych kulek z ciasta albo zmienią one swoją formę po wrzuceniu na olej, bo podczas smażenia i tak nabiorą kształtów i wyrosną piękne kuleczk
- wrzucone do garnka porcje ciasta mogą przywrzeć do dna - wystarczy mieć pod ręką łyżkę i jednym ruchem podważyć ciasto przy dnie
- pączki są niemal 'samosmażące' - same co i rusz się przewracają z boku na bok :) oczywiście od czasu do czasu należy na nie zerknąć i w razie czego pomóc im się przewrócić
Babka piaskowa
4 jajka
3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
100 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja lub skórka cytrynowa (opcjonalnie)

Zmiksować masło z cukrem, dodawać żółtka (stopniowo) oraz skórkę/esencję. Następnie do masy dodać zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).
Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć je z masą. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160°C przez ok. 1 godzinę. Wystudzoną polukrować.
** Babka piaskowa

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
25 dag masła
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Wykonanie:

1. Mąkę pszenną przesiać przez sitko z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijać jajka cały czas ucierając.

3. Do utartej masy stopniowo dołożyć mąkę. Delikatnie wymieszać.

4. Ciasto wlać do foremki, zostawiając 4-5 łyżek. Dodać 2 łyżki kakao, wymieszać i wlać na ciasto. Piec w temp. 180 st. C około 45 minut.
white plate: wilgotna babka imbirowa z bakaliami
Babka imbirowa z bakaliami
Ginger Babka Cake

125 g masła
100 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
2 jajka
1/4 szkl płynnego miodu, melasy lub syropu klonowego
230 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki mleka
30 g imbiru kandyzowanego (opcjonalnie, ale warto!) - do kupienia w delikatesach i sklepach z herbatą

300 g bakalii (skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, suszone żurawiny, rodzynki, śliwki, etc)
1 łyżka alkoholu


Przygotowanie:

Bakalie wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą z alkoholem. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

W misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, następnie miód/syrop klonowy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir.

Do utartego masła dodajemy na przemian suche składniki i mleko. Miksujemy.

Bakalie odsączamy na sicie. Pozwalamy im lekko przeschnąć.

Formę do babki o średnicy 25 cm smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy mąką.

Do masy dodajemy bakalie (opcjonalnie można je przesypać 1 łyżką mąki) i imbir kandyzowany. Dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy babkę i pieczemy 50 minut.
Po upieczeniu należy zostawic babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy wyjąż na talerz.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona