Placek owsiany fit
SKŁADNIKI:
80 g płatków owsianych
20 g pestek słonecznika (lub rodzynek, żurawiny itp.)
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
Płatki wymieszać ze słonecznikiem i syropem z agawy. Odstawić na kilka minut.
Jajka ubić, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem wymieszać
Patelnie teflonową mocno rozgrzać. Wylać ciasto i usmażyć jako jeden, duży placek z obu stron(ja smażyłam bez dodatku tłuszczu).
Placek posypać cukrem brzozowym lub słodzikiem, świetnie smakuje posmarowany powidłami :)
CIASTO MARCHEWKOWE | Składniki:
1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 i 2/3 szklanki mąki, 3 jajka, 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier ucieramy z olejem. Dodajemy po jednym jajku, następnie wsypujemy stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dokładnie wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy startą marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki 24×30 i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190-200 stopni C. Upieczone ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Podane z gałką lodów smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić najprostsze domowe lody?
puszyste ciacho jogurtowe z jabłkiem
mało kaloryczne, można jeść bez nawet w większych ilościach ;)
Składniki (tortownica 26 cm):
2 duże jabłka (u mnie słodkie)
1/3 szklanki cukru
100 g jogurtu naturalnego
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
można dodać cynamon (ja nie dawałam)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (7-8 mm). Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać mąkę, jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Następnie łyżką wymieszać z jabłkami. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika czy jest już upieczone.
Kremówka papieska
Ciasto:
300 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
250 g masła, zimnego
125 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, kwaśnej)
Krem:
3 szklanki (750 ml) mleka 3,2%
50 g masła
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
500 g śmietany 30 lub 36% (do ubijania), zimnej
5 łyżek cukru pudru
10 g (1 łyżka) żelatyny (nie jest konieczna w przypadku użycia śmietany 36% i powyżej) + 3 łyżki soku z cytryny lub limonki lub wody
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać palcami mąkę z masłem aż powstaną drobne okruszki ciasta (można miksować mieszadłem miksera lub użyć melaksera). Dodać śmietanę i połączyć składniki w jednolitą kulę. Podzielić ją na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc.
Każdą część bardzo cienko rozwałkować na oddzielnym papierze do pieczenia na prostokąty nieco większe niż wymiary formy. Podczas wałkowania można podsypać niewielką ilością mąki jeśli ciasto się klei. Jeśli ciasto ciężko się wałkuje bo jest zimne, najlepiej odczekać kilka lub kilkanaście minut i znów spróbować, znów odczekać itd. Włożyć do formy pierwszy blat ciasta i dokładnie ponakłuwać widelcem. Obie części ciasta wstawić do lodówki, na minimum 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę z pierwszym blatem ciasta i piec przez 15 minut. Wyjąć formę z piekarnika, upieczone ciasto wyjąć z formy, a włożyć drugi placek. Podziurkować widelcem i piec tak jak poprzednio. Placki ostudzić.
Przygotować krem. W garnku zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem masła, cukru pudru i cukru wanilinowego. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną na jednolitą masę. Zmniejszyć ogień pod zagotowanym mlekiem, wlewać masę z żółtkami ciągle mieszając, chwilę podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Ostudzony krem wyłożyć na blat z ciasta położony na desce lub z powrotem w formie.
Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę zalać sokiem z cytryny lub wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać np. w rondelku z dodatkiem 1 - 2 łyżek wody i całkowicie rozpuścić żelatynę ciągle mieszając. Przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić*. Ubić śmietanę na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Gdy śmietana będzie sztywna dodać ostudzoną żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników (aby nie zrobiły się grudki żelatyny, najlepiej najpierw dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany a dopiero później, po wymieszaniu, dodać do reszty ubitej kremówki. Bitą śmietanę wyłożyć na krem, przykryć drugim blatem ciasta, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (nie musi być lodówka). Posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje. Przechowywać w lodówce, ale wyjmować znacznie wcześniej przed podaniem aby ciasto się ociepliło.
*Używałam śmietany 36%, nie używałam żelatyny do usztywnienia.
KulinarnePrzeboje.pl - Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem - KulinarnePrzeboje.pl
Składniki
Jajko - 4 jajka
Cukier - 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru
Mąka pszenna tortowa - 3 szklanki
Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
Olej - 3/4 szklanki
P...
Gofry - Przetestowałam bardzo dużo przepisów. Ten jest najłatwiejszy i najlepszy :) Znalazłam na gofry.eu, gofrów będzie ok. 10-12
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 450
2 szklanki mleka (można częściowo zastąpić wodą, lub użyć mleka 0,5%)
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (ok 3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.chrupiące i delikatne
Delikatny jabłecznik na serku homogenizowanym ( bez jajek)
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki( użyłam pół na pół z mąką orkiszową jasną)
250g masła
200g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru( użyłam zwykłego cukru;)
4 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
7- 8 dużych jabłek
cynamon
cukier puder do posypania
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Pyszna salatka idealna do grillowanego mięsa...
pomidory
kukurydza
ciemne oliwki
dymka
kilka listków sałaty masłowej
dressing:
b. duży pęczek pietruszki
sok z cytryny
mały ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz
MojeTworyPrzetwory: Ketchup domowy - dużo zdjęć
Składniki:
4 kg pomidorów - dojrzałych, czerrrrwonych
5 ostrych czerwonych papryczek
1,5 kg cebuli
2 główki czosnku
350 ml octu winnego
10 kopiastych łyżek cukru
6 łyżek oleju
2-3 łyżki soli - do smaku
ziele angielskie - około 10 sztuk
pieprz ziarnisty około 10 sztuk
1 łyżkę cynamonu
1 łyżkę imbiru
Przygotowanie:
pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki
z papryczek usunąć gniazda nasienne
cebulę obrać, umyć, pokroić na 4-ry
czosnek obrać, umyć
warzywa włożyć do garnka o grubym dnie i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu
po tym czasie jeszcze gorące przetrzeć - ja mam taki magiczny sprzęt, poratowała mnie moja Anuszka i robota odchodziła mi jak nigdy