Gulasz segedyński
Przepisów na tę potrawę jest wiele, jedne zalecają zagęszczanie sosu mąką, dodanie kwaśniej śmietany czy smażenie na smalcu. Inne opisują aby kapustę dusić w osobnym garnku i dodać pod koniec gotowania do podduszonego, miękkiego już mięsa. Postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje aby bez oporu móc nałożyć sobie drugą porcję gulaszu.
Składniki na gulasz:
500 g mięsa wołowego
200 g boczku wędzonego
3 łyżki oleju roślinnego
2-3 cebule
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki kminku, mielonego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, ostrej (np. firmy ROLNIK)
300 g kiszonej kapusty
ok. 2 szklanek bulionu lub wody (500 ml)
sól, pieprz
kwaśna śmietana
Wykonanie:
Boczek kroimy w paseczki, wołowinę w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju.
Dodajemy cebulę mieszamy i smażymy kolejne 5 min.
Patelnie zdejmujemy z ognia aby zrumienione mięso, cebulę doprawić przyprawami.
Mieszamy i ponownie stawimy na gazie, podlewamy jedną szklanką ciepłego bulionu lub wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, dusimy aż mięso będzie miękkie.
W trakcie gotowania podlewamy kilkakrotnie ciepłym bulionem, co jakiś czas mieszamy.
Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz podajemy gorący, polany śmietaną.
Życzę smacznego!
Śmietankowe krążki – gdy w lodówce braknie jajek… | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny
SAŁATKA KRÓL IMPREZY
300 g mięsa mielonego z szynki
1 czerwona mała cebula
1,5-2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g pieczarek
mała puszka kukurydzy
mała puszka czerwonej fasoli
100-150 g sera żółtego
3 pomidory
pół główki sałaty lodowej
250-300 g jogurtu typu greckiego
3-4 łyżki majonezu
chipsy tortilla ostre
sól, pieprz, papryka ostra, oregano
olej i masło do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż zacznie się rumienić, a woda odparuje. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki pokroić na póplasterki i lekko zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i przepłukać.
Sałatę cienko poszatkować, posiekać i ułożyć na dnie miseczki. Lekko ubić. Na wierzchu ułożyć warstwowo: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos, ser.
Z chipsów tortilla ułożyć wzdłuż brzegu miski koronę, a resztę pokruszyć i wyłożyć na wierzch sałatki. Schłodzić.
Składniki:
600-700 g. karkówki wieprzowej
1 spory por
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki wody
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1-1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Mięso kroję w cienkie plastry (ok. 0,5 cm; lub grubsze i rozbijam je tłuczkiem). Mieszam paprykę, majeranek, curry i ok. pół łyżeczki soli, po czym tą mieszanką posypuję karkówkę z obu stron. Pora kroję w plasterki, siekam czosnek. Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam pora z czosnkiem, smażę go ok. 3 minut, do lekkiego zarumienienia. Zdejmuję pora z patelni i układam plastry mięsa - bez tłuszczu. Smażę je z obu stron po ok. minucie, po czym na mięso przekładam pora, dolewam wodę, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 20-25 minut, do momentu aż karkówka będzie całkiem miękka. Doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, a tu przed końcem duszenia posypuję posiekaną natką.
Marokańskie chlebki z patelni – Smaki na talerzu
Ciasto:
50 g masła
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
130 ml mleka
150 g jogurtu naturalnego (dałam kwaśną śmietanę)
szczypta soli
Nadzienie:
350 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, szczypta majeranku
Zaczynamy od przygotowania nadzienia, aby zdążyło nam się ono przestudzić.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą majeranku oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania wszystkich płynów. Odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy. Do osobnego garnuszka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy.
Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki. Każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy 1-2 łyżki nadzienia. Zlepiamy dokładnie. Układamy na desce lub na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy, dociskając bułeczki dłonią.
Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z obu stron (ja smażyłam na średnim ogniu, pod przykryciem).
Podajemy z sosem czosnkowym, majonezowo-ketchupowym lub innym, ulubionym.
Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Przepis na: Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Łącznie: 15 min
Składniki :
400 g pieczarek
3 jajka
50 g żółtego sera
1/2 łyżeczki oregano
3 płaskie łyżki mąki
szczypta soli i pieprzu
5 łyżek bułki tartej
Krok 1
Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
Krok 2
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, namaczamy w cieście.
Krok 3
Następnie obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4
Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Ważne aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka
Składniki na około 10-12 dużych sztuk:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Farsz:
400 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
200 g startego żółtego sera
1 cebula
1 pęczek posiekanego koperku
sól i pieprz
Panierka:
1 roztrzepane jajko
bułka tarta
Olej do smażenia
Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku i wyrabiamy ciasto.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju.
TWOI GOŚCIE ZANIEMÓWIĄ KIEDY ZOBACZĄ TAKIE KOTLETY!! FANTASTYCZNE I PROSTE !! :D
Wariant "wkładu":
Składniki
1 cebula
6 kapeluszy z pieczarek
3 paski suszonych pomidorów
1 łyżka margaryny
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
6 łyżek mleka
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Do miseczki wsypać 3 łyżki bułki tartej i zalać 6 łyżkami mleka i pozostawić aż mleko całkowicie wchłonie się w bułkę.
Cebulkę drobno pokroić i wrzucić na roztopioną margarynę i delikatnie zrumienić. Kapelusze pieczarek obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki. Dodać do cebuli. Smażyć razem do momentu,aż pieczarki delikatnie zbrązowieją. W między czasie pokroić suszone pomidory w mała kostkę. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą,pieprzem oraz papryką. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso przełożyć do miski,dodać namoczoną bułkę jajko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać zawartość patelni i ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli masa mięsa będzie zbyt luźna dodać pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Po raz ostatni wymieszać. Do foremki na muffinki wkładać po 2-3 łyżki masy mięsnej i odstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Wstawić mięso i zapiekać około 30-35 minut. Po 15 -20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i podawać gorące.
Na górze ziemniaki puree wyciśnięte szprycą z boczkiem i szcyporkiem
Swojskie jedzonko: Rolada z szynki -idealna przekąska na imprezę