cos na zab

21 inspiracji
1 obserwujący
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym

http://ala-piecze.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-makaronem-w-sosie-pieczarkowo.html

500 g karkówki
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
300 g makaronu rurki
1 por
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
2 żółtka
sól,pieprz do smaku
olej do smażenie
Przygotowanie:

Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ

Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.



Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczyp...
Sałatka ryżowa z selerem konserwowym

Składniki:

100 g ryżu paraboiled
puszka kukurydzy konserwowej
puszka groszku konserwowego
słoiczek selera konserwowego
1 papryka czerwona
pęczek szczypiorku
6 jajek
200 żółtego sera
1 łyżka majonezu
80 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy w kosteczkę, paprykę oraz ser żółty kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy.

Łączymy majonez z jogurtem, solą i pieprzem.

W miseczce łączymy ryż z odsączoną kukurydzą, groszkiem, selerem, papryką, serem, szczypiorkiem i sosem jogurtowym.
Cytrynówka

Co nam potrzeba:

- ze spirytusu

250ml spirytusu
3 średnio – duże, dojrzałe, żółte cytryny (trzeba je wyszorować)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody

Cytryny polecam obierać cieniutko, mi zawsze udawało się to obieraczką właśnie, tyle że bez białej warstwy, która jest pod skórką - powoduje ona delikatną goryczkę.


- z wódki (sposób przygotowania analogiczny bez dodawania wody)

500ml wódki
3 średnio – duże, dojrzałe, żółte cytryny (trzeba je wyszorować)
3/4 szklanki cukru


Jak to się robi:

Zdjąć skórkę z 1 ½ cytryn (z połowy wszystkich), dobra do tego jest obieraczka do ziemniaków. Dla intensywniejszego koloru można zdjąć skórkę ze wszystkich cytryn.
Skórki pokroić i wrzucić do butelki ze spirytusem (najlepiej 0.75 l)

Gdy kolor puści (na drugi dzień) – przelać alkohol do butelki – bez skórek (np. przez filtr do kawy, albo sitko).

Do garnuszka wsypać ¾ szklanki cukru, wycisnąć sok z 3 cytryn (wszystkich) [bez pestek, bez miąższu]

Do tego dodać ¾ szklanki przegotowanej wody. Wszystko wymieszać , podgrzewać do pierwszego gotowania, ciągle mieszając - ochłodzić.

Zimne, dodać do spirytusu – wymieszać, wlać do butelek.
Odczekać dobę, przecedzić (przefiltrować) - nadaje się do spożywania także bez filtracji.


Zdrówko !!!

Autor: Gizaura o 03:37

Źródło: Smakowity kąsek
http://smakowitykasek.blogspot.com/2013/11/cytrynowka.html
NALESNIKI IDEALNE
(i przpis latwy do zapamietania- regula trzech ;) )

3 jaja
3/4 l mleka
300 g maki
szcz soli

Zmiksowac wszystko. Odstawic na kilka godzin do lodowki, jesli jest taka mozliwosc.
Patelnie smarujeprzed kazdym nalesnikiem polowa ziemniaka zamoczonego w oleju (nadziewam go na widelec), wylewam mala chochelke ciasta i smaze z dwoch stron.
Moje nalesniki sa bardzo cienkie, francuska szkola, polecam ;)
Smacznego


zdjecie http://www.atelierdeschefs.fr/
Schab w sosie musztardowym
- Kobieceinspiracje.pl

SKŁADNIKI:

5 kotletów schabu,
200 ml kremówki,
3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey,
1 szklanka ciepłej wody,
3 łyżki oleju,
4 łyżki mąki,
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
suszona natka pietruszki,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki.
Oto przepis ;)
Makaron gotujemy żeby był al dente, podczas gotowania makaronu przyrzadzamy nadzienie, odmrazamy szpinak, wyciskamy z niego wodę (najwiecej jak tylko sie da), przekladamy go do miseczki i dodajemy sera mozzarella, parmezanu oraz ricotty (ricotte można zastąpic twarogiem), jedno jajko, odrobine soli i pieprzu. Mieszamy aż sie wszystko doskonale połączy.

Nakładamy nadzienie na makaron i zwijamy w ruloniki, wszystko wyłożyć najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na makaron wylać sos marinara, przykryc i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Potrawę najlepiej podawać na ciepło.
Moje Dietetyczne Fanaberie: Pikantne pomidorowe naleśniki z twarogiem i papryką

Pomidorowe naleśniki żytnie z twarogiem i papryką
Przepis na 3 porcje (po ok 3 duże naleśniki)

Na ciasto:

4 jajka
70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 ml mleka
50 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
+ kilka kropel oleju roślinnego do posmarowania patelni

Na wypełnienie:

400 g chudego twarogu
200 g serka homogenizowanego 0%
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
2/3 łyżeczki soli



W dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z przyprawami, koncentratem, mlekiem i wodą.
Następnie dodajemy mąkę i drugi raz dokładnie mieszamy.

Bardzo (!) rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką na samym początku delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym.

Naleśniki smażymy dość krótko na dużym ogniu, inaczej będą się rwały.
Podana ilość składników powinna wystarczyć na około 8-9 naleśników.



W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy paprykę oraz siekamy szczypiorek,
warzywa łączymy w miseczce z twarogiem, serkiem homogenizowanym (można zastąpić bardzo gęstym jogurtem np. greckim light) oraz przyprawami.

Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i zawijamy w otwarte rulony.
Sałatka z kurczakiem i surowym kalafiorem

Składniki :

- mały kalafior
- pół puszki kukurydzy
- jedna czerwona papryka
- dwie łyżki posiekanego koperku
- dwa ogórki konserwowe
- 2 ugotowane jajka
- duża, grillowana lub smażona pierś z kurczaka lub pozostałość pieczeni z obiadu
- dwie łyżki majonezu
- pół małego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- pieprz i sól i ostra, mielona papryka




Z kalafiora pooddzielać jak najmniejsze różyczki (często ścieram na tarce do robienia cienkich plasterków i tnę co większe w misce nożyczkami). Łodygi wyrzucić. Mięso, ogórki, paprykę i jajko pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, koperkiem, przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku, wymieszać. Wlać do miski z pozostałymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona