Chlebuś :) Potrzebujesz:
1 szklankę ziaren słonecznika, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklankę orzechów laskowych lub migdałów, 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska, do kupienia w eko-sklepach), 4 łyżki nasion babki płesznika, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 3 łyżki masła klarowanego, 350 ml wody
1. W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku. Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wyrównaj wierzch. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
3. Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
4. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Chleb z musztardą, miodem i tymiankiem | Kuchennie
Składniki
Ciasto
250 bardzo miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
80 g drożdży
500 g mąki
1/2 szklanki letniego mleka
Farsz
1 kg dobrej jakości kapusty kiszonej
2 garści suszonych grzybów najlepiej prawdziwków
1/2 marchewki
2 cebule (mogą być czerwone)
olej
sól, pieprz
Dodatkowo
1 jajko lub samo żółtko roztrzepane z łyżką mleka
kminek
czarnuszka
Wykonanie
Kapustę odcisnąć, umieścić w garnku, zalać wodą z płaską łyżeczką soli. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Przykryć i gotować około 30 minut. Odsączyć na sicie, dociskając od czasu do czasu.
Grzyby dokładnie wypłukać. Zalać wodą i gotować około 20 minut. Odsączyć.
Cebulę posiekać, zezłocić na rozgrzanym oleju. Dodać odciśniętą kapustę, grzyby, sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Smażyć często mieszając, aż kapusta nieco się przysmaży. Zawartość rondla umieścić w malakserze, rozdrobnić nieco rozdrobnić... ale bez przesady. Przestudzić.
Ciasto
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy staną się płynne dodać mleko i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut by masa się spieniła.
W dzieży miksera umieścić pozostałą mąkę, sól i jajko. Dodać cały rozczyn. Zmiksować hakiem. Stopniowo dodawać po łyżce bardzo miękkie masło nieustannie wyrabiając. Gdy całe masło zostanie dodane wyrabiać jeszcze kilka minut aby powstało gładkie, błyszczące ciasto (będzie bardzo delikatne, ale powinno być spójne). Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, umieścić w foliowym (koniecznie szczelnym) woreczku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą. Ciasto jest gotowe gdy kula wypłynie na powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Kule podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć równomiernie 1/4 farszu. Zwinąć, ułożyć łączeniem na dół. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kminkiem i czarnuszką. Pokroić w trapezy lub romby. Piec na rumiano - nie mam pojęcia ile...
Pyszny chleb z grubą i chrupiącą skórką. Bez wyrabiania ciasta
1. Składniki na chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24...
Bułeczki na jogurcie
Dawno nie gościły na moim blogu bułki, postanowiłam więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki to pyszne bułeczki na jogurcie. Smakują doskonale zarówno w wersji śniadaniowej na słodko z dżemem, oraz jako dodatek do domowych hamburgerów. Polecam wam bardzo :) Ja na pewno jeszcze nie raz do nich powrócę :)
Składniki na 12 szt:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)
200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
ponadto:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić (mozna użyć do tego malaksera lub maszyny do chleba - opcja wyrabianie/rośnięcie. ) Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawiamy na ok 40 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Paszteciki z kapustą i grzybami - Przepis
Nadzienie:
• kapusta z grzybami z tego przepisu
Ciasto:
• 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
• 100 g masła, bardzo miękkiego
• 35 g świeżych drożdży, polecam takie (lub 8 g instant)
• 1 łyżka cukru
• 250 m........
Puszyste jagodzianki
Składniki:
1/2 szklanki cukru
4,5 - 5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
szczypta soli
50g masła
50g drożdży (świeżych)
300g jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do rondelka wlać pozostałe mleko i wrzucić pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzać mleko i roztopić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i wyrośnięty zaczyn. Wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto tak aby było jednolite. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski, wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną - delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na części, rozwałkować i na środku położyć jagody. Bułeczki zakleić i formować w dłoniach, a potem na stolnicy delikatnie (nie ściskając) energicznie uformować owalny kształt.
Bułeczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut, aż się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnąć jagodzianki z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Jogurtowy chleb z cukinią - przepis
Mięciutkie rogale maślane
z podanych proporcji wychodzi ok 12-14 rogali
600 g mąki pszennej
30g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant
200g ciepłej wody
260g maślanki
50g rozpuszczonego masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania przed pieczenim
Drożdże rozmieszaj z ciepłą wodą, cukrem i odstaw na 15 minut, aż urosną.
Wymieszaj razem przesianą mąkę i sól, dodaj wyrośnięte drożdże i maślankę. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie (robię to hakiem miksera). Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone masło. Ciasto będzie bardzo gładkie, plastyczne i niezwykle przyjemne dla ręki. Odstaw w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkuj w prostokąt lub koło i wycinaj radełkiem trójkąty. Zwijaj rogale i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj rogale żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posym grubym cukrem. Piecz ok 18-20 minut, do zezłocenia.
Smaczna Pyza: Rogale maślane z makiem
Smaczna Pyza: Rogale maślane z makiem | Breakfast | Pinterest