Kuchnia

CHLEB I INNE PIECZYWO

Bułeczki na jogurcie
Dawno nie gościły na moim blogu bułki, postanowiłam więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki to pyszne bułeczki na jogurcie. Smakują doskonale zarówno w wersji śniadaniowej na słodko z dżemem, oraz jako dodatek do domowych hamburgerów. Polecam wam bardzo :) Ja na pewno jeszcze nie raz do nich powrócę :)


Składniki na 12 szt:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)
200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła


ponadto:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania


Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić (mozna użyć do tego malaksera lub maszyny do chleba - opcja wyrabianie/rośnięcie. ) Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawiamy na ok 40 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation