Tort kawowo-chałwowy z wiśniami - Składniki:
Biszkopt:
• 7 jajek (średnich, M) temp. pokojowa
• 1 szklanka (200 g) cukru
• 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
• 1/3 szklanki gorzkiego kakao
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
Nasączenie:........
Domowa chałwa, czyli cud, miód! I orzeszki też:)
Pasta słonecznikowa tak mi zasmakowała, że postanowiłam już dłużej nie zwlekać i zrobić w końcu domową chałwę, na którą to sezam zakupiłam zaraz po znalezieniu tego przepisu. Zdążyłam zrobić pastę tahini do hummusu i kilka razy na słodko z miodem, a chałwy dalej niet! A przecież kręciłam się cały czas koło niej, bo chałwa to pasta tahini z miodem, tylko bez oliwy;)
Nie byłam jednak pewna, czy wyjdzie z tak prostego przepisu chałwa, jaką znam ze sklepowej półki, więc najpierw zrobiłam testową małą chałweczkę, a po poddaniu jej rodzinnej degustacji, gdy okazało się, że jest to najpyszniejsza i najprawdziwsza chałwa przystąpiłam do regularnej produkcji:)
Z tej regularnej produkcji wyszły mi tylko 4 porcje, haha, bo dużo zmielonego sezamu nie przekłada się na dużo chałwy;)
Składniki:
sezam - u mnie ok. 180 g niełuszczonego
miód dobrej jakości - 0k. 4-5 łyżek (dodawać po trochę i kontrolować konsystencję masy)
dodatki: kakao i włoskie orzechy
Sezam rozsypałam na patelni i powoli prażyłam uważając, żeby się nie przypalił. Po przestudzeniu zmieliłam partiami w młynku. Trochę to trwało.
Podzieliłam na 3 części i do jednej dodałam miód i zmielone orzechy (ok. 2 łyżki), do drugiej, najmniejszej, oprócz miodu dodałam kakao - ok. łyżeczkę - a do trzeciej tylko miód. Każdą ugniotłam łyżeczką do uzyskania zwartej i elastycznej konsystencji. Miód najlepiej dodawać po trochę, bo w jednej porcji dodałam za dużo i wyszło zbyt lepiące, więc dorabiałam jeszcze sezam, żeby to naprawić.
Zrobiłam 3 wersje: jedna z samymi orzechami, druga orzechowa z kakaową czapeczką (ta najbardziej mi się podobała:), a trzecia w postaci 2 porcji bez orzechów, a za to z kakaowymi spodami. Porcje zrobiłam w silikonowych foremkach (do mufiinek) dla lepszej prezencji i wsadziłam do lodówki na 1-2 godziny.
Nigdy w życiu nie kupię już chałwy w sklepie! Nigdy!
Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g dojrzałych brzoskwiń
Wierzch:
200g śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
70g bezy
OPONKI SEROWE NAJLEPSZE
Składniki:
500 g sera białego półtłustego
500 g mąki pszennej
4 żółtka
120 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu lub octu
220 ml śmietany 12 %
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Domowe Wypieki: TORT CHAŁWOWY Z SEZAMEM
Biszkopt Kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Ciasto sezamowe:
3 białka
½ szklanki cukru
½ łyżki maki ziemniaczanej
½ łyżki mąki zwykłej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g sypkiego sezamu
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodajemy resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Krem Chałwowy:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1/2 kostki masła
ok 200 g chałwy waniliowej lub orzechowej
Krem:
Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotowujemy budyń - gotujemy połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrabiamy dokładnie żółtka z mąkami i wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go aby całkowicie wystygł.
Gdy jest zupełnie zimny łączymy go z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy. Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie się rozsmarowywał.
Przełożenie: Biszkopt kakaowy smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy i krem. Górę przyozdobiłam sezamkami i kawą.
Tort bezowy Dacquoise z daktylami
torcik Dacquoise (czyt. dakłas) to francuski deser, na który składają się bezy przełożone bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Ja piekłam Dakłasa po raz pierwszy. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, jego sm...
Domowe krówki - zrób to sama
-
Kobieceinspiracje.pl
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 kopiate łyżki żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- 500 ml koktajlu z truskawek
- cukier do smaku
- opakowanie galaretki truskawkowej + 1 łyżeczka żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- okrągłe biszkopty waniliowe (ok. 12)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek do przystrojenia
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć jeden przy drugim okrągłe biszkopty. 3 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną wody (ok. 50-70 ml), wymieszać dokładnie aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać warstwę serową na spód z biszkoptów i wsadzić na chwilę do zamrażarki.
Truskawki zmiksować z cukrem na koktajl - powinien być dość słodki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzić, a następnie dodać do 500 ml koktajlu. Wylać na lekko stężałą już masę serową i wstawić do lodówki.
Po ok. godzinie sernik powinien stężeć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Sernik przystroić rozetkami z bitej śmietany i połówkami truskawek.
BISZKOPT NIEZAWODNY.
6 jajek,
1-1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Powoli dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami wsypuj przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26-27 cm (może być mniejsza, choć biszkopt wyrośnie bardzo wysoki, więc lepiej trzymać się tej średnicy). Piecz w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut sprawdzając patyczkiem.
Kruche ciasto milionera
Składniki:
175g maki pszennej
125g masła
50g brązowego cukru
Wszystkie składniki zmielić dokładnie w malakserze. Blaszkę 19x29 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie ciastem. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp ok 180 stopni na złoto ok 20 min.Wystudzić.
ponadto:
510g masy kajmakowej gotowej lub mleka skondensowanego słodzonego w puszce*
170g czekolady mlecznej
ok. 60g masła
1 łyżeczka oleju
*puszkę mleka słodzonego zanurzyć w garnku z wodą i gotować ok 3 godz. Puszkę otwierać dopiero po całkowitym wystudzeniu (!!!)
Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Można dodać 1 łyżeczkę oleju i dokładnie wymieszać.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę kajmakową a wierzch dokładnie polać czekoladą. Schłodzić w lodówce.