Jedzonko.

27 inspiracji
Maślane bułeczki z pietruszką i czosnkiem :)

Składniki na ciasto:
400 g mąki chlebowej pszennej typ 650
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
250 ml letniego mleka
30 g roztopionego masła
jajko do posmarowania

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
1 banan, 10 truskawek lub 2 kiwi (w zależności od tego jaki ma być koktajl)
* pół cytryny
* 1 łyżeczka cukru
* jogurt naturalny

Do dzbanka w mikserze należy włożyć pokrojone owoce, wcisnąć sok z cytryny, wsypać cukier i zmiksować na najwyższych obrotach. Smacznego!
Koktajl odchudzający
SKŁADNIKI
1 kefir lub jogurt 200ml
2 1/2 avokado
3 łyżka soku z cytryny
4 łyżka pietruszki
5 łyżka otręb
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki miksujemy w mixerze lub blenderze, jeżeli koktajl jest zbyt gęsty można dodać wody.
Składniki:

• 1 szklanka liści szpinaku
• 1/2 dużego ogórka pokrojonego w kostkę
• 1/2 selera pokrojonego w kostkę
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
• 1/2 szklanki wody mineralnej z dużą ilością wapnia, np. Muszynianki)
• 1/2 szklanki lodu
• imbir

Całość mieszasz w blenderze i od razu wypijasz.

Największe koszyści? Regularne spożywanie ANTM smoothie do śniadania wzmacnia odporność, stymuluje naprawdę i odnowę komórek, daje solidny zastrzyk substancji odżywczych iwspomaga odchudzanie. Jak? Oprócz tego, że wspaniale oczyszcza i detoksykuje organizm, to jeszcze zaspokaja ośrodek sytości, a ty nie podjadasz aż do lunchu.

Aby podkręcić działanie smoothie, możesz do niego dorzucićnasiona Chia, korzeń macy w proszku, spirulinę albo jagody Açai - składniki bogate w kwasy omega-3 oraz poprawiający przemianę materii błonnik.
JOGURT.

Całonocna owsianka na śniadanie z czymkolwiek zechcesz.

Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki dżemu np. truskawkowego
- mały banan

Smacznego ;)
Makaron penne z brokułami w sosie śmietanowym - Walentynki

Czas przygotowania: 75 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki
Dwie piersi z kurczaka
Papryka słodka
Warzywko
Olej do smażenia
500 g makaronu penne
1 duży Brokuł świeży, lub 1 opakowanie mrożonego
Sól
2 ząbki czosnku
Jedna duża cebula
500ml śmietany UHT do zup i sosów 18% lub 30%

Pyszne i syte danie dla całej rodziny.

Etapy przygotowania
1. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej, Warzywko (na oko). Odstawić do lodówki na ok 30min.
2. W tym czasie ugotować:
- makaron -wg przepisu podanego na opakowaniu. Ważne! Makaron powinien być AL. DENTE (zazwyczaj jest to gotowanie nie dłużej niż 9min.)
-brokuły- podobnie jak makaron, nie powinny być zbyt miękkie. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy same różyczki, gotujemy ok. 5-10min.
3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, mieszamy razem w miseczce, odstawiamy.
4. Wyjmujemy mięso z lodówki, podsmażamy je (na oleju) na zwykłej patelni.
5. Na patelnię typu WOK wlewamy ok. łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Wrzucamy makaron, mieszamy ze sobą wszystkie składniki na małym ogniu. Gdy makaron już będzie ciepły, dodajemy brokuły i całość zalewamy śmietaną i ponownie mieszamy*(uwaga! DELIKATNIE, by makaron i brokuły się nie rozwaliły). Po chwili śmietana zgęstnieje- wtedy, ewentualnie, można przyprawić do smaku papryka słodką lub solą. Smacznego!!!
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
tymianek
sól
olej

Farsz: 300 g świeżego szpinaku
150 g sera ricotta
2-3 ząbki czosnku
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając, żeby się nie przypalił, dodaj umyty i osuszony szpinak i przesmażaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor, zawijaj w nie farsz. Gotowe naleśniki możesz zjadać od razu lub odsmażać na niewielkiej ilości masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona