Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo - porowym
Składniki:
500 g karkówki
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
300 g makaronu rurki
1 por
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
2 żółtka
sól,pieprz do smaku
olej do smażenie
Przygotowanie:
Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Pieczone krokiety z ziemniaków
Czas przygotowania: 90 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 500g ziemniaków
• 2 łyżki miękkiego masła
• 1 duże żółtko
• 1 łyżka pełnotłustej śmietany
• 1 duże jajko (ubite)
• 50g świeżej bułki tartej
• 50g masła
• drobno posiekana natka pietruszki
• pieprz cayenne
• mąka do posypania
• sól i pieprz
Te ziemniaczane krokiety piecze się, a nie smaży, jak większość, dzięki czemu potrawa jest lżejsza.
Etapy przygotowania:
Obieramy ziemniaki i kroimy je na równe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15min, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy ziemniaki i tłuczemy na gładką masę. Mieszamy z masłem, aż całe się stopi. Dodajemy żółtko i śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą pieprzy cayenne. Chłodzimy przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dzielimy masę ziemniaczaną na 12 równych kulek. Lekko umączonymi rękoma nadajemy im kształt krokieta. Każdy krokiet moczymy w ubitym jajku i obtaczamy w tartej bułce, strzepując jej nadmiar. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie wystarczająco duże, by wszystkie krokiety zmieściły się w jednej warstwie. Układamy krokiety obok siebie w naczyniu. Posypujemy je wiórkami masła. Pieczemy krokiety przez 20 min, aż uzyskają złotobrązowy kolor. W trakcie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Podajemy gorące posypane pietruszką.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/pieczone_krokiety_z_ziemniakow
Naleśniki ukraińskie - Ulubione Przepisy
SKŁADNIKI jajko bułka tarta olej do smażenia szczypiorek Naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: ok. 500 g ziemniaków 25 dag białego sera 2 cebule sól pieprz Farszu starcza na około 10-12 naleśników. Sos: 1 ogórek jogurt grecki sól pieprz 1 ząbek czosnku INSTRUKCJA WYKONANIA Ziemniaki na farsz ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Posiekaną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju. Przestudzone ziemniaki oraz ser biały przecisnąć przez praskę. Dodać cebulę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Farsz powinien być dobrze doprawiony. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na suchej patelni naleśniki (ja jedynie pierwszego naleśnika smażę na tłuszczu). Na połowie naleśnika rozsmarować czubatą łyżkę farszu. Naleśniki składać w trójkąty. Obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie odcisnąć z niego nadmiar wody. Do ogórka dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Na rozgrzanym oleju smażyć na złoty kolor, obtoczone w roztrzepanym jajku i bułce tartej naleśniki. Podawać z sosikiem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
( Cały przepis znajdziesz tutaj:
http://ulubioneprzepisy.com/2013/07/09/nalesniki-ukrainskie/ )
Karczek pieczony w musztardzie francuskiej na kanapki
Składniki:
ok. 1,5 kg karczku
1,5 - 2 płaskie łyżki soli
3 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku przeciśnięte
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
odrobina pieprzu
2 kopiate łyżeczki musztardy francuskiej
W moździerzu utrzeć dokładnie wszystkie przyprawy i natrzeć nimi dokładnie karczek. Wierzch karczku dodatkowo posmarować musztardą francuską i wsadzić do rękawa do pieczenia dokładnie zawiązując z obydwu stron. Karczek wsadzić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie karczek w rękawie umieszczamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w temp. 200 stopni. Po tym czasie przecinamy rękaw i lekko go rozchylamy. Karczek wstawiamy ponownie na 15 minut tym razem na opiekanie. Upieczony karczek wystudzić i kroić.
Smacznego :)
KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI
Cebulkę, czerwoną fasolkę, szczypiorek, kukurydzę i czerwone pomidorki (z puszki) podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ok szklanki kaszy jaglanej i szklankę bulionu. Gotujemy ok 10-15 min pod przykryciem. Dodajemy ulubione przyprawy (wskazana jest papryka chilli) i trochę soku z limonki. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym
Składniki:
ok 50 dag filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody
1 jajko,
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Pyszny makaron z pieczarkami inaczej...
Pyszny makaron z pieczarkami inaczej...
Na maśle podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Podlej białym winem. Poczekaj aż odparuje. Połącz całość z makaronem i garścią tartego parmezanu. Wstaw do piekarnika i zapiecz aż powstanie chrupiąca skórka...
Marchewkowe kluski śląskie
Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- 2 marchewki,
- sól, pieprz,
- mąka ziemniaczana,
- 1 jajko.
Marchew myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko do przykrycia marchewki. Gotujemy do miękkości bez pokrywki (ok. 15 min.). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miękką marchew miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z marchewką. Ważymy masę po to, by ustalić wagę potrzebnej mąki - dodajemy jej tyle, ile waży 1/4 masy ziemniaczano-marchwiowej (czyli, np. masa waży 400 g, zatem mąki dodajemy 100 g). Dodajemy jajko, mieszamy wszystko. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Formujemy kluski z dziurką.
Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z mięsem w sosie. Smacznego!