Małe co nieco ^^

78 inspiracji
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI

"Lista zakupów niecałe pół szklanki mąki łyżka kakao pół szklanki mleka jajko łyżka oleju + odrobina do posmarowania patelni 250ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru banan Przepis Patelnię wstawiamy na ogień, smarujemy odrobiną oleju (najlepiej zamoczonym w nim silikonowym pędzelkiem). Mąkę, kakao, mleko, jajko i łyżkę oleju mieszamy razem trzepaczką uważając, żeby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe wychodzi dość gorzkie, więc jeśli ktoś tego nie lubi można dodać na tym etapie łyżeczkę cukru pudru. Smażymy naleśniki z dwóch stron ;) Banana obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Naleśniki smarujemy śmietaną, wykładamy na to kawałki banana i zwijamy, bądź składamy"
Czekoladowa tarta z wiśniową konfiturą

składniki na konfiturę:

500g wiśni, wydrylowanych
50g cukru
50ml likieru wiśniowego
składniki na kruchy spód:

125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
150g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao
duża szczypta soli
składniki na pieczony mus czekoladowy:

2 jajka
50g cukru brązowego
100g czekolady gorzkiej 72%
25g masła
2 łyżeczki mąki pszennej, płaskie
Konfitura. Wiśnie zasypać cukrem i zalać likierem. Odstawić na kilka godzin (lub całą noc do lodówki) by owoce puściły sok. Potem całość smażymy aż powstanie konfitura. Ew. dosłodzić do smaku. Ostudzić.

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę i kakao przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. C, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. Ostudzić.

Mus. Jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Ostudzony kruchy spód smarujemy konfiturą, następnie nakładamy mus. Pieczemy ok. 10 minut aż mus się zetnie.
PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
10g drożdży
1 łyżka oliwy
sól
Farsz:
pół zmielonego fileta z kurczaka
pół małej papryki pokrojonej w kostkę
1 mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
przyprawy: pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia itp.

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wykonanie farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać paprykę pokrojoną drobniutko w kostkę i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać przyprawionego kurczaka i usmażyć wszystko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego. SMACZNEGO!
Pierogi ze szpinakiem

Składniki

120g świeżego szpinaku
1 cebula
150g koziego sera, kruchego
250g białego chudego sera
2 żółtka
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
ciasto na pierogi
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy posiekany drobno szpinak i smażymy, aż szpinak puści wodę. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 2–3 minuty.
W misce łączymy ser kozi z białym, dodajemy żółtka, przestudzony szpinak i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi z 3/4 porcji. Dzielimy je na 3 części, każdą wałkujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9 cm). Na środek, łyżką nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi. Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierz, odkrywamy i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy gorące polane roztopionym masłem z czosnkiem i natką pietruszki. Smacznego!
czarno-biały sernik z ciastkami oreo oraz.. miiiliooonem kalorii :)

niektórzy uważają, że oreo można albo kochać, albo nienawidzić. słynne amerykańskie ciasteczka to jedne z tych niewielu słodyczy, które kupować lubię, więc jeśli macie podobnie dzisiejsze ciasto zdecydowanie przypadnie wam do gustu. delikatnie waniliowy i bardzo kremowy sernik wypełniony po brzegi (i z każdej strony!) ulubionymi ciasteczkami to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. ale żeby nie było.. dla przeciwników oreo mam propozycję - wystarczy, że podmienicie je innymi markizami, pieguskami lub pierniczkami z marmoladą ♥ otrzymacie najlepszą wersję dla siebie i każdy ciasteczkowy potwór w ramach słów zachwytu powie tylko: om nom nom nom nom.. :)!

sam sernik to jeden z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych przepisów. na tyle plastyczny, że z łatwością skorygujecie poziom słodkości dodając więcej/mniej skondensowanego mleka w zależności od dodatków. to mogą być owoce (również mrożone), skórka cytrusowa, aromatyczne przyprawy lub posiekana czekolada. dowolność jak najbardziej wskazana! polecam.

składniki:

90g ciasteczek oreo (u mnie bez kremu)
2-3 łyżki roztopionego masła
650g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
250g mleka skondensowanego, słodzonego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki śmietankowego budyniu lub mąki ziemniaczanej
150g ciasteczek oreo, pokruszonych na kawałki (lub tyle ile chcemy)
dno tortownicy 21cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. podpiec 5 minut w 170st.c, ostudzić.

do misy miksera włożyć zmielony twaróg i mascarpone. miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolewać mleko skondensowane, po jednym jajku, wanilię oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. na koniec pokruszone ciasteczka oreo. masę serową przelać na ostudzony spód. piec 10 minut w 170st.c, następnie 35-45 minut w 125st.c aż sernik się zetnie. ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. przed podaniem boki można udekorować pokruszonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi oreo.

buon appetito! :)
USZKA WIGILIJNE

Przepis na ponad 200 sztuk

Ciasto:
•600g mąki pszennej tortowej
•1 żółtko
•275ml gorącej wody
•szczypta soli
•100g miękkiego masła



Farsz:
•1,2 kg pieczarek
•5 średniej wielkości cebul
•3 łyłki masła + 1 łyżka oleju
•sól, pieprz



Pieczaki dobrze umyć, pozbawić ogonków i obrać z łupinek, cebule również umyć i obrać. cebule posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcze i zesmażyć cebulę, aż zacznie się rumienić, czyli około 15 minut na niedużym ogniu.

W tym czasie pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, można je jeszcze dodatkowo posiekać i dodać do cebuli, oprószyć całość solą i pieprzem i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.

Farsz dokładnie wystudzić.

Z podanych składników zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię alumioniową, zostawić na 15 minut.

Ciasto dzielić na części i wałkować na bardzo cienkie placki, wykrajać kółeczka małą szklanką lub kroić w kwadraty (jak kto woli), nakładać farsz i zlepiając ciasto tworzyć kluseczki w kształcie uszek.

Gotowe uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dół przekładać do miski lub na talerz.
Milky Way
Biszkopt:



* 6 jajek

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 1/2 szklanki cukru pudru

* 3 łyżki kakao

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 pełne łyżki oleju



Masa:



* 1/2 szklanki mleka

* 2 szklanki mleka w proszku

* 3/4 szklanki cukru

* 350 g miękkiego masła



Polewa:



* 60 g mlecznej czekolady

* 60 g gorzkiej czekolady

* 80 g masła



Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i miskujemy ok 2-3 minuty, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy kolejne 2 minuty. Kiedy jajka i cukier dokładnie się połączą dodajemy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. Mąkę, kakao i proszek mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.

Blachę o wymiarach 25x30 cm lekko natłuszczamy a następnie spód i boki wykładamy papierem do pieczenia. Zawsze pod papier do pieczenia daję odrobinę oleju, aby papier przykleił się do formy. Odrobinę natłuszczam też wierzch papieru. Teraz, sposób w jaki upieczecie biszkopt zależy od Was. Ja podam Wam dwa sposoby. Możecie albo upiec cały biszkopt i przeciąć go potem na pół (wówczas pieczecie go ok 20-25 min - wbity w niego patyczek powinien wyjść suchy) lub tak jak ja preferuję, podzielić ciasto na 2 części i upiec 2 oddzielne, cienkie biszkopty. Wówczas pieczemy każdy z nich po ok 10-12 min. Przed pieczeniem drugiego spodu foremkę ponownie wykładamy papierem i natłuszczamy go. Spody pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mleko (zwykłe, nie w proszku) mieszamy z cukrem i podgrzewamy do chwili, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Bardzo miękkie masło (proponuję wyjąc je z lodówki już poprzedniego dnia) ubijamy mikserem na białą i puszystą masę, a następnie dodajemy do niego mleko. Nie przejmujcie się, jeśli zrobią się grudki - tak zareaguje masło na dodanie zimnego mleka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy ok 5 minut. Masa powinna być jednolita i jak najmniej powinny być wyczuwalne grudki mleka.

Jeden z biszkoptów umieszczamy w formie w której się piekł, nakładamy na niego masę mleczną i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę razem z masłem umieszczamy w misce i topimy w kąpieli wodnej. Kiedy polewa będzie płynna i jednolita, polewamy nią ciasto, wyrównujemy i ponownie wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jest to rodzaj ciasta, które najlepiej smakuje kiedy jest temperatury pokojowej. Dlatego wstawiamy je do lodówki tylko na noc. Ciasto powinno być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed spożyciem aby masa i biszkopt zmiękły.
Czekoladowe pierniczki
Składniki na kilka blaszek pierniczków:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać.

W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.
Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.

Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.

Wystudzone pierniczki udekorować.
Domowe pierogi ruskie

Składniki nadzienie : 500g ugotowanych ziemniaków, 250g twarogu, 2 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki masła.

Przygotowanie nadzienia : Cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona