KOPIEC KRETA - PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 1,5 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA KREM:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
W niewielkiej miseczce rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę ( ciasto powinno mieć średnio gęstą konsystencję ). Tortownicę u mnie o śr. 26 cm ( w oryg. przepisie 24 cm ) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( lepiej się będzie trzymać ). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180. Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy. Po lekkim przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta w zależności od tego jak wysokie nam wyrosło może to być 1-2 cm.
Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte.
Czekoladę dokładnie rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Żelatynę rozpuszczam w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam.
Śmietanę ubijam z niewielka ilością soli. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je w wydrążonym cieście. Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec. Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopczyk, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 0,5-1 godz.
PALUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEREM
sernik twix
przyznam wam szczerze, że ten sernik miał być jedną z propozycji na świąteczne wypieki, ale nie byłam w stanie sie powstrzymać i nie przygotować go wcześniej. a już po pierwszym kęsie wiedziałam, ze muszę wam go pokazać jak najszybciej.
dlaczego?
ponieważ jest przepyszny. kremowy i aksamitny, słodki - ale też bardzo ciekawy w smaku.
dodatkowo robi się go na prawdę ekspresowo a to chyba bardzo ważny argument w ferworze wszystkich przedświątecznych przygotowań, prawda? :)
a może ktoś z was podobnie jak ja nie będzie chciał czekać do Świąt :)
spód:
* 180 g pełnoziarnistych herbatników
* 65 g masła
masa serowa:
* 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
* 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 4 jajka
* 200 g twixów (4 opakowania po 2 sztuki)
polewa:
* 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki)
ciastka mielimy w blenderze lub wałkujemy na proszek w foliowym woreczku a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 30 sekund - tylko do połączenia się składników, po czym dodajemy pokrojone w około jednocentymetrowe plasterki twixy. delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (wierzch powinien byc ścięty, ale środek delikatnie płynny).
sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy w tortownicy na noc do lodówki.
rano obkrawamy boki, zdejmujemy obręcz tortownicy, a wierzch smarujemy dokładnie rozmieszaną widelcem masą krówkową. wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny by zastygła.
szczerze mówiąc, sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmijcie go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.
smacznego :)
“life tastes better after a slice of cheesecake!”
jason shaw
twix cheesecake
crust:
* 180 g whole wheat cookies
* 65 g butter
filling:
* 800 g cream cheese
* 250 ml sour cream
* 1 cup sugar
* 1 tablespoon flour
* 4 eggs
* 200 g twix bars
topping:
* 250-300 g dulce de leche
place cookies in a food processor and process until fine crumbs. add melted and cooled a little bit butter and process and combine. press the mixture into a 24cm round springform tin and chill for about 30 minutes.
beat cream cheese, eggs, cream, sugar and flour for about 30 sec. add chopped twix bars and mix with a tablespoon or spatula - just until combined. pour on a cookie crust.
bake for about 70 minutes in 170c. set aside to cool and refrigerate overnight.
next day spread dulce de leche on the top of the cheesecake and refrigerate for 2-3 hours.
remove the cheesecake from the fridge half an hour before serving.
składniki:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych (200g)
250g serka mascarpone
2 jajka
75g cukru
5 łyżek likieru amaretto
½ filiżanki mocnej kawy posłodzonej i ostudzonej
5g żelatyny
kakao
sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem mikserem. dalej miksując dodać mascarpone, a następnie amaretto.
gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. delikatnie wymieszać.
kawę przelać do płaskiej miseczki. biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać w naczyniu lub formie prostokątnej (ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. jeśli forma będzie za mała to najwyżej wyjdzie więcej warstw ;)). na biszkopty wyłożyć połowę kremu. kolejno ułożyć zanurzone w kawie pozostałe biszkopty i resztę kremu.
gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. przed podaniem posypać kakao.