Kuchnia

DESER

MAKARON ZAPIEKANY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI Z SOSEM WANILIOWYM



zapiekanka:
2 duże jabłka
łyżka masła
50g posiekanych migdałów
50g posiekanych suszonych śliwek
50g rodzynek
2,5 łyżeczki cynamonu
40g brązowego cukru
200g suchego makaronu penne
300ml wody

sos waniliowy:
100ml śmietanki
20g brązowego cukru
0,5 łyżeczki pasty waniliowej
ewentualnie woda lub mleko, jeśli sos jest za gęsty




Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Do misy nałożyć masło i jabłka. Kolejno wybrać menu, wybierz program (smażenie) – wybór potraw (warzywa) – czas gotowania (za pomocą przycisku minuty wybrać 10 min) – start.

Po 5 minutach otworzyć pokrywę i dodać migdały, śliwki, rodzynki, cynamon i cukier. Wszystko zamieszać i zamknąć urządzenie. Poczekać do końca smażenia.
Dodać suchy makaron i zalać go wodą. Zamknąć pokrywę i wybrać menu, wybierz program (ryż makaron ekspres) – start.

Na sos zmieszać śmietankę, cukier i pastę waniliową. Dodać w razie potrzeby wodę lub mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowe porcje makaronu polać sosem i posypać migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation