Kuchnia

DESER

Brzoskwinie pieczone z miodem, tymiankiem i wanilią

Brzoskwinie pieczone z miodem, tymiankiem i wanilią { składniki dla 2 osób }

około 5 brzoskwiń
2 – 3 łyżki miodu
laska wanilii
kilka gałązek tymianku
ewentualnie 25 g masła ( można pominąć )
jeśli owoce są odrobinę kwaśne, można dodać opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:

Owoce umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i przy pomocy noża wyjmij ziarenka.
Ułóż owoce w naczyniu do zapiekania, polej je miodem, dodaj wanilię ( ziarenka i laskę ) oraz tymianek.
Jeśli chcesz, dodaj masło pokrojone w kawałeczki i posyp całość cukrem waniliowym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C na około 30 minut. Długość pieczenia zależy od miękkości owoców. Jeśli owoce zbyt szybko się przypiekają, przykryj je aluminiową folią.
Kiedy owoce puszczą sok – deser jest gotowy. Podawaj na gorąco, np. z gałką lodów waniliowych, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation