Nauka i natura

Porady

Zupa grzybowa
Składniki na 4 porcje:

20g suszonych grzybów
4 szklanki bulionu
60g niesolonego masła
1 cebula, drobno posiekana
370g świeżych grzybów np. pieczarek pokrojonych w plasterki
1/4 szklanki mąki pszennej
sól i biały pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 duże ugotowane piersi z kurczaka
1/2 - 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (wedle uznania)
pietruszka
odrobina "maggi" do smaku
Do garnuszka wrzuca suszone grzyby i bulion. Całość należy od momentu zagotowania trzymać przez około 5 minut. Odstawić

W osobnym garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Podsmażyć, aż zmięknie (około 5 minut). Następnie dodać świeże grzyby i smażyć 3 minuty dłużej. Cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę, smażyć na średnim ogniu do czasu aż składniki się połączą (około minutę)

Następnie dodać suszone grzyby wraz z bulionem. Dodać sos sojowy, doprawić pieprzem, maggi i odrobiną soli. Całość trzymamy na średnim ogniu przez około 15 minut.

Ściągnąć z ognia, położyć na deseczce. Przy pomocy ręcznego blendera zmielić, pozostawiając drobne kawałeczki (jeśli ktoś lubi) Pamiętając aby zachować ostrożność!!

Zupę postawić na średnim ogniu, wlać śmietankę. Piersi pokroić na cieniutkie, szerokie paseczki i dodać do zupy. Trzymać jeszcze przez około minutę. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną pietruszką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation