Kuchnia

racuchy

rosyjskie bliny gryczane z kawiorem i śmietaną
składniki
bliny
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 40-50 ml roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

do podania
- gęsta śmietana 18%
- słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru (np.connoisseur seafood)

przygotowanie: drożdże dokładnie łączymy z ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. w osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki, uważając by w nie zrobiły się grudki. gdy ciasto jest już gładkie, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. tak powstałą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosła.
na patelni o gruby dnie ( lub po prostu teflonowej) rozgrzewamy olej. ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką stołową na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru np. connoisseur seafood.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation