Kuchnia

Wszystko z czekolady

potrÓjnie czekoladowe ciastka "brownies"


330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła
ok. 340g półsłodkiej czekolad najlepszej jakości
6 jajek
1 3/4 filiżanki cukru
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
1 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki
1 łyżeczka soli
1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady
1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady
dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania

potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia

nagrzej piekarnik do ok. 175˚cstop masło i czekoladę na małym ogniu.
w osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.

ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. dodaj mąkę i sól. potem wsyp czekoladowe guziczki. zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.

piecz ok. 25 min. kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „brownie” to tylko kilka minut. uważaj! ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.

przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation