Kuchnia

Czekoladowe

Składniki na ciasto:

200 g mąki self raising*
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
175 g masła
175 g cukru muscovado
3 jaja
400 g batatów – słodkich ziemniaków
3 łyżki mleka
40 g owoców kandyzowanych lub imbiru kandyzowanego
do dekoracji: suszone owoce goji
* self – raising flour to mąka , która zawiera już proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli nie macie takiej, to możecie użyć zwykłą mąkę pszenną
i dodać około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 łyżeczki sody

Polewa czekoladowa:

150 g ciemnej czekolady do wypieków
2 łyżki cukru muscovado
200 ml gęstej śmietany

Przygotowanie:

Bataty obierz ze skórki, pokrój w kawałki i ugotuj na miękko. Odcedź i ubij z 3 łyżkami mleka na gładkie puree.
Mąkę wymieszaj z kakao i sodą.
Masło ubij z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawaj jajka, a następnie po jednej łyżce suchych składników. Miksuj dalej.
Dodaj przestudzone puree, owoce kandyzowane i dokładnie wymieszaj ciasto.
Wyłóż masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blachy ( o średnicy około 23 cm ).
Piecz w 160°C 45 – 50 minut, wyjmij z piekarnika i wystudź.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj cukier.
Zdejmij i wlej śmietanę. Mieszaj do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Jeśli będzie zbyt rzadka – wstaw do lodówki na 10 – 30 minut.
Rozprowadź masę czekoladową na powierzchni ciasta i udekoruj owocami goji.
Zamiast kandyzowanych owoców możesz po upieczeniu polać ciasto 3 łyżkami koniaku, a następnie wyłożyć polewę.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation