Design

Design

Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami

Składniki
2 jajka
0,5 szkl. cukru (można część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 3/4 szkl. mąki pszennej (tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
210 g jogurtu naturalnego (użyłam mały jogurt activii)
0,5 szkl. oleju (dałam olej ryżowy)
Dodatkowo
Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny
Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeże (pasują też truskawki, maliny, gruszki, borówki)
Glazura: 2 łyżki konfitury/dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
Przygotowanie

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Połówki brzoskwiń odsączyć i pokroić na mniejsze cząsteczki.
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstawić.
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej oraz jogurt. Dalej ubijać masę, ale już na najmniejszych obrotach i powoli dodawać mieszankę mąk i proszku do pieczenia (tylko do połączenia składników, nie mieszać za długo).
Ciasto przelac do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń najlepiej nałozyc do rękawa cukierniczego (ja nakładałam łyżką robiąc uprzednio w cieście "rowki") i wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Na powstałych kwadratach ciasta powtykać owoce. całośc posypac obficie płatkami migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC i piec przez ok. 50-55 min. Sprawdzić patyczkiem.
Jeszcze ciepłe ciasto polać podgrzana konfiturą z 1 łyżka wody. Przechowywać w temperaturze pokojowej.


Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/06/ciasto-jogurtowe-z-masa-budyniowa-i.html#ixzz2UywfOwbV
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation