Kuchnia

Dynia

Tarta z dynią błękitnycm serem

ciasto francuskie (lub kruche)
400 g miąższu dyni
130 g pora
130 g sera typu roquefort
2 jajka + 1 żółtko
ok. 5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
chilli w proszku
do posypania 2-3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Foremkę (o śr. 24-26 cm lub prostokątną 20x30) smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem, przekładamy do niej ciasto i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. fasolą) i zapiekamy ok. 10 minut. Dynię gotujemy
na parze, następnie miąższ dobrze rozcieramy i studzimy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia. Pora myjemy i kroimy w cienkie paski, dusimy na oliwie kilka minut, aby zmiękł. Ser kroimy na małe kawałki, dodajemy dynię, pora, roztrzepane jajka, żółtko oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i starannie mieszamy. Następnie wlewamy nadzienie na podpieczony spód, posypujemy startym parmezanem i pieczemy ok. 35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation