Kuchnia

Dynia

Placuszki z dynią i mascarpone

Składniki:
125 g sera mascarpone
2,5 szkl. miąższu dyni startej na tarce (odliczać po odcedzeniu wody i ściśnięciu jej w szklance)
3 jajka
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. mleka
ok. 0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Do miski włożyć ser mascarpone.
Dodać wiórki dyni.
Wymieszać wszystko, aby ser się rozbił i nie było grudek, a całość dokładnie połączyła.
Wbić jajka.
Wymieszać wszystko dokładnie.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać dokładnie na jednolitą konsystencję.
Wlewać powoli mleko, cały czas mieszając, aby tworzyła się zwarta konsystencja.
Dodać cukier.
Wlać olejek waniliowy.
Wymieszać do połączenia się składników.
Rozgrzać olej na patelni.
Kłaść 2 łyżki masy na jeden placek.
Smażyć na średnim płomieniu z obu stron.
Podawać solo, z golden syropem itp. lub świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation