Kuchnia

grilowanko

Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo

Składniki

1 cały (1,5-2 kg) kurczak
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 cytryna
1 gałązka rozmarynu


Nadzienie:

50 g chorizo
1 duża czerwona cebula
2 łyżki natki pietruszki
1 białko
1 czerwona papryka
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku i rozgrzewamy go do 230°C. Siekamy i miksujemy (niezbyt drobno) wszystkie składniki nadzienia. Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Delikatnie oddzielamy palcami skórę na piersiach kurczaka od mięsa. Nadzienie wkładamy ostrożnie w utworzone kiesze-nie, tak by nie rozerwać skórki. Do wnętrza kurczaka wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i rozmaryn. Bawełnianą nicią podwiązujemy pod spód skrzydełka kurczaka. Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation