Kuchnia

Zupy

Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem

Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem - SKŁADNIKI:
60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
30 dag ugotowanych ziemniaków
Warzywko do smaku
2 l bulionu drobiowego
Jogurt naturalny ( 150 ml)
mrożonka warzywna ( fasola szparagowa zielona, marchew, kalafior, por, brukselka)
Pulpety mięsno-ziemniaczane w zupie krem - PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ( u mnie z dnia poprzedniego) zgniotłam, połączyłam w misce z mięsem mielonym, dodałam łyżeczkę warzywka i jedno jajko. Całość wyrobiłam dokładnie rękami , tak jak na kluski.

Bulion zagotowałam, z masy mięsnej formuję pulpeciki obtaczam w mące i wkładam na gotujący się wywar, gotuję jakieś 10 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie kulki mięsne wyciągam, i odkładam przykryte.

Na wywar wrzucam mrożonkę ( około 600 g) i gotuje do miękkości około 15 minut, dodaję jogurt naturalny, następnie rozdrabniam blenderem na „krem” Podaję z ugotowanymi wcześniej pulpecikami, z dodatkiem zielonej pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation