Kuchnia

Zupy

ZUPA Z CIECIERZYCY Z HARISSĄ
(na 4 porcje)

Składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 łyżeczki mielonego kminku
600 ml wywaru z warzyw
400 g posiekanych pomidorów
1 ząbek czosnku
200g cieciorki (ja użyłam suchej, uprzednio namoczonej przez 24h)
1 łyżka brązowej soczewicy
1 łyżka czerwonej soczewicy
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżeczka harissy
1 cytryna
kilka gałązek młodej pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku, dodać posiekaną cebulę i selera. Dusić na małym ogniu przez 10 min, często mieszając. Warzywa mają się jedynie zeszklić, a nie zarumienić. Dodać mielony kminek, smażyć jeszcze przez kilka minut. Następnie wlać wywar warzywny, gotować na małym ogniu. W tym czasie sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, cieciorkę i soczewicę. Doprawić pieprzem i harissą. Gotować jeszcze przez 20 minut, aż soczewica zmięknie. Zetrzeć skórkę z cytryny. Sam owoc przekroić na pół i wycisnąć sok, dodać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut. Podawać posypane startą skórką cytryny i posiekaną pietruszką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation