Kuchnia

Kulinaria

Crème brûlée

SKŁADNIKI:
500 ml śmietanki kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii



PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlać śmietanę, wraz z cukrem i wyłuskanymi ziarnami wanilii. Dla lepszego aromatu można wrzucić do śmietany całą laskę. Gotować na bardzo małym ogniu aż śmietanka się lekko zagotuje - na brzegach zaczną pojawiać się spore bąbelki. Śmietankę przelać przez sito, aby pozbyć się pozostałości po wanilii.

Żółtka ubić, jak zaczną się robić jasne to przestać. Do ubitych żółtek dodać śmietankę, nie miksować za dużo, żeby zbyt nie napowietrzać masy.

Masę ponownie przelać przez sito do foremek. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Piec desery przez ok. 50min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, a nastepnie schładzać w lodówce przez ok. 3-4 godz.

Po schłodzeniu wierzch deserów posypać cukrem. Piekarnik nastawić na największą możliwą temperaturę ale tylko górną grzałkę (u mnie to opcja grill górny).

Deserki wstawić do rozgrzanego piekarnika jak najwyżej i najbliżej grzałki. Obserwować przez szybkę czy już karmelizuję się cukier i nie dopuścić do przypalenia.

Jeśli mamy palnik to kłopot z głowy :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation