Kuchnia
COOKING
Krówki Mleczne Bez Cukru i Tłuszczu - Dukan
Krówki są bardziej miękkie, ale kruche. Aby były ciągnące lub inne potrzebny byłby cukier do karmelizowania i masło
Są tanie, bo nie wymagają drogich, czy niedostępnych produktów.
Z 1 litra mleka wychodzi 200-250g masy Oczywiście zależne jest to od prawdziwości mleka, czy nie jest rozcieńczane wodą.
Na pierwszy raz proponuję 1 litr, później można szaleć z większą ilością
1-2 litry mleka (użyłam 3,2%, ale najlepiej świeże od krówki)
2 łyżki słodziku w proszku (jeśli robimy z 1,5 lub 2 litrów to 3 łyżki)
kilka kropel aromatu karmelowego (klik)
Mleko wlać do nieprzywierającego, szerokiego i płaskiego naczynia typu patelnia lub rondel? (mam ciężką patelnię pokrytą jakby emalią).
Zagotować na dużym gazie.
Zmniejszyć na tyle, by nie kipiało (nie unosiło się), ale bąbelkowało.
Odparowywać ok. 1 godziny mieszając czasami.
Pod koniec (średnio ostatnie 20 minut) mieszać ciągle, bo zacznie gęstnieć i może przywierać.
Mleko zmniejszy objętość kilkukrotnie.
Gdy będzie już bardzo gęste jak budyń (prawie nie spłynie z łopatki) dodać słodzik oraz aromat.
Mieszać, aż się zagęści i nie będzie już dalej odparowywać (2-3 minuty).
Przełożyć masę na talerzyk.
ABSOLUTNIE NIE JEŚĆ GORĄCEGO ANI CIEPŁEGO
Odstawić do ostygnięcia.
Gdy ostygnie utrzeć na gładko łyżką w miseczce lub dużym kubku.
Włożyć do lodówki na noc.
Rano można formować krówki. Masa powinna być zastygnięta, czyli twardawa, ale plastyczna.
*W konsystencji podczas jedzenia powinno się dobrze czuć konsystencję cukru w krówce, ale będzie bardziej miękka
Gdyby masa się lepiła, lekko zwilżyć ręce. Ale dobrze zrobiona nie będzie się lepić Najlepiej smakują na 2-3 lub 4 dzień, gdy ładnie zastygną i odparują
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