Kuchnia

obiad i inne

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

składniki:

gęś - 2 kilogramy
oczyszczona wątróbka drobiowa - 200 gramów
kwaśne jabłka pokrojone w cząstki - 5 sztuk
cebula - 2 sztuki
jadalne kasztany - 200 gramów
sznaps - wódka z gruszki - 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka Knorr
mielony cynamon - 2 łyżki


Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.

Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.

Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.

Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation