Kuchnia

Torty

Perskie ciasto miłości

Składniki:
/na foremkę o średnicy 19cm/

ciasto

125g mąki
200g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
100ml wody
170ml oleju
1 łyżeczka skórki z cytryny
1/2 łyżeczki kardamonu

Mąkę, połowę cukru, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w dużej misce. W mniejszej połączyć żółtka, wodę, olej, skórkę z cytryny i kardamon. Wlać mokre składniki do suchych i rozmieszać, aż powstanie gładka masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać drugą połowę cukru i miksować jeszcze przez chwilę. Przełożyć białka do miski z masą i dokładnie wymieszać, uważając aby nie zrobić tego za szybko. Połowę masy wlać do foremki i piec 25-30 minut w temperaturze 165 stopni. Pozostałą część szczelnie przykryć, odstawić do czasu wystudzenia pierwszego blatu, a potem upiec.

krem

450ml śmietany 36% (mi najlepiej się ubija się taka gęsta, a nie płynna śmietanka)
parę nitek szafranu
100g cukru pudru
1 łyżeczka wody różanej
pistacje do posypania

Do małego rondelka wlać 110ml śmietany i wsypać szafran. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, wodę różaną i śmietanę z szafranem.

Blaty ciasta przełożyć kremem i posmarować nim wierzch i boki. Wierzch ciasta posypać posiekanymi pistacjami. Przed podaniem schładzać przynajmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation