Kuchnia

kuchnia

PotrawyRegionalne: DYNIA MARYNOWANA

Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-)
Otwierając go w zimie - zrobi się trochę słonecznie na stole.
Słodycz połączona z cierpkością, pachnąca goździkami
o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze.

No to zatrzymujemy...

Składniki:

około 4 kg.dyni
1,5 kg.cukru
1 litr octu
3 litry wody
około 15 szt.goździków

Obrałam dynię i pokroiłam ją na wąskie kawałki,a później na mniejsze cząsteczki.
Do garnka wlałam wodę, ocet.
Wsypałam cukier i goździki.
Do gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię.
Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła.
Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupiąca.
Ja gotowałam około 10 minut.
Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i
zalewałam zalewą w której się gotowała.
Goździki odcedziłam,ponieważ powodują one,
że dynia w słoikach ciemnieje.

Ustawiałam je do góry nogami,aż wystygły.
Sałatka idealnie pasuje do mięs,wędlin a także jako samodzielna przystawka.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation