Kuchnia

desery

PIEROGI Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
Farsz:
100 g suszonych grzybów Mu err (mun)
1 mały por
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła, lub oleju
sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać oliwę i wsypać sol. Powoli wlewając gorącą wodę mieszać mąkę widelcem, tak aby nie poparzyć palców. Gdy mąką wymiesza się z wodą należy wyrabiać ciasto kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypywać mąką. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowywania farszu.

Grzyby mun należy zalać wodą min. 2 godziny wcześniej. Namoczone grzyby posiekać bardzo drobno. Por pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać por, poddusić go przez moment i następnie dodać grzyby i zalać je wodą w której się moczyły. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dusić tak długo aż odparuje cała woda.

Ciasto pierogowe rozwałkować cienko, wykrajać krążki, na środek nakładać farszu, zlepiać brzegi i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut. Można też ugotować pierogi na parze (polecam)

Podawać polane odrobiną oliwy i posypane świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation