Kuchnia

desery

PIEROGI Z MAKIEM - Przepisy Joli

Składniki na ciasto:

500 g mąki
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła lub margaryny
Około 1 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

1,5 szklanki maku
0,5 l mleka
20 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2-3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki zmielonych orzechów
3 kropelki olejku migdałowego

Wykonanie:
Moje pierogi zaczynam robić od przygotowania farszu. Mak opłukałam i zalałam gorącym mlekiem, następnie na małym ogniu gotowałam tak długo, aż zmiękł i można go było rozetrzeć palcami. Mak przecedziłam przez sito i dwa razy zmieliłam przez maszynkę. Do maku dodałam 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, masło i lekko podsmażyłam na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia, dodałam zmielone migdały, orzechy i zapach migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Zabrałam się za robienie ciasta. Na stolnicę przesiałam mąkę, wsypałam sól, dodałam margarynę, wlałam ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto. Następnie na stolnicy rozwałkowałam cienko ciasto. Nożem kroiłam niezbyt duże kwadraciki. Na środek każdego kwadracika nakładałam farsz z maku i dokładnie zlepiałam brzegi. Do garnka wlałam około 2 litrów wody i posoliłam. Kiedy woda się zagotowała wrzucałam partiami pierogi i gotowałam około 2-3 minuty od momentu zagotowania. Po ugotowaniu pierogi można polać masłem lub słodką śmietaną i posypać cukrem.

Takie pierogi też robię na wigilię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation