Kuchnia

Zimowe konserwy

MojeTworyPrzetwory: Cytrynowy dżem z cukini

Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:

2,5 kg obranej, już bez pestek cukini
0,5 kg cukru
2 galaretki cytrynowe
skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
cukinię umieszczam w garnku, podlewam wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
jak już kawalki cukini są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masę
dodać cukier, galaretki, wymieszać
dodać skórkę i sok z cytryny
gotować wszystko razem około godziny
gorące nakładać do słoików - ja część spakowałam w weck-i, które potem dla bezpieczeństwa zapasteryzowałam na mokro - około 15 minut, a zwykłe twisty mocno zakręciłam i zostawiłam do calkowitego wystygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation