Kuchnia

Zimowe konserwy

Szwedzkie marynowane buraczki

Przepis:
750 g upieczonych w folii buraków
1 płaska łyżka soli
250 ml octu spirytusowego + 200 ml octu jabłkowego (w oryginale 675 ml octu winnego*)
450 ml wody
250 g cukru
1,5 łyżeczki goździków
5 cienkich krążków obranego korzenia chrzanu


Buraczki zawiń w folię i upiecz w temp. 180 st. C przez około 45 minut. Gdy ostygną pokrój na równe plastry. Ja użyłam mandoliny o karbowanych ostrzach. Plastry ułóż w słoiku wraz z goździkami i chrzanem.

Zagotuj w garnku ocet, wodę, sól i cukier. Wrzącym płynem zalej buraki. Zamknij szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Najlepiej do lodówki. Po dwóch dniach można się zajadać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation