Kuchnia

Zimowe konserwy

Moja cukinia z papryką i kurkumą

Moja cukinia z papryką i kurkumą

Moja cukinia z papryką i kurkumą Aseret
Dodane przez: Aseret
Czas przygotowania: 1 dni
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 20
Składniki
* cukinia 1,5 - 2 kg
* papryka czerwona lub mieszana 2 strąki
* cebula 1 szt
zalewa:
* woda 5 szkl
* ocet 10 % 1/2-2/3 szkl
* sól 2 płaskie łyżki
* cukier 5 płaskich łyżek
* chrzan
* liść laurowy
* gorczyca 1/4 płaskiej łyżeczki
* kurkuma 1 - 1,5 łyżki

Przepyszna surówko-sałatka do dań mięsnych, oraz potraw z jaj.



Etapy przygotowania

Cukinie po wycięciu nasion kroję w plastry lub w słupki (jeśli młoda nie obieram).
Posypuję solą i zostawiam na kilka godzin (można na noc). Odcedzam, posypuję 1/2 ilości kurkumy.

Paprykę po opłukaniu i odrzuceniu gniazd nasiennych kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do odcedzonej cukinii,

Cebulę obieramy, i kroimy w półkrążki lub piórka i również doidajemy do cukinii.

Wszystko razem mieszamy i rozkładamy do słoiczków..

Ze składników od poz. 4 - 11 robię zalewę i wrzącą zalewam cukinię.
Nakładam do słoików, pasteryzuję ok. 10 min małe słoiki o pojemności 250 - 300 ml, a większe 0,5 litrowe 15 minut.
Po pasteryzacji odwracam słoiczki do góry dnem, nakrywam kocem, niech sobie pod nim stygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation