Kuchnia

słodkości

pĄczki hiszpaŃskie

składniki na około 25 gniazdek (zależy od wielkości szprycy):
20 dag mąki
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
na glazurę:
20 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

w garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. ostudzić. ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. przełożyć do szprycy cukierniczej. z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).

olej rozgrzać w szerokim rondlu. partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºc. wyjąć, osączyć na bibule.

cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. pączki odstawić do ostudzenia. udekorować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation