Kuchnia

słodkości

mrożony sernik z nutellą
składniki na spód:
300 g ciastek digestive z czekoladą
120 g nutelli
formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. włożyć do lodówki.
składniki na masę serową:
400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. presidenta)
100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
300 g lodów waniliowych, miękkich
1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
300 g nutelli

wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. kroić ciepłym nożem.*
ponadto:
200 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.
smacznego :)
*w razie długiego pobytu w zamrażarce, wyciągnąć wcześniej, by zdążył zmięknąć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation