Kuchnia

makaroniki

Makaroniki. Czekolada i kawa.

składniki na ciasteczka:

70 g białek, wysuszonych przez min. 12-24h na blacie (białka przelewamy do miseczki i odstawiamy w temp. pokojowej na cały dzień, polecam odstawić ok. 10g więcej ponieważ po nocy/dobie początkowa ilość maleje dość znacznie)
170 g cukru pudru, w proporcji 35:135
100 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
1 łyżka gorzkiego kakao
składniki na krem:

125g czekolady gorzkiej
100ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50g masła
2-3 łyżki likieru Irish Cream
Przygotować makaroniki: Białka ubić na sztywno, dodać 35g cukru pudru i ubić maksymalnie przez ok. 3 minuty. 135g cukru pudru przesiać z mąką migdałową i kakao. Wmieszać sypkie składniki do białek.

Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć równe krążki na blachę wyłożoną pergaminem. Blachą należy delikatnie, ale stanowczo uderzyć o miękką powierzchnię, np. łóżko lub tapczan, by masa równomiernie się rozłożyła, a ewentualne czubeczki pochowały. Potem odkładamy blachy na ok. 30-40 minut, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka (będzie można bez przyklejenia dotknąć je delikatnie palcem). Piec w 140 stopniach przez ok. 10-14 minut. Czas pieczenia w każdym piekarniku może być różny, ale makaroniki nie powinny się zbrązowieć. Ostudzić na blaszkach.

Przygotować krem: Czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować z cukrem oraz kawą, ściągnąć z ognia i dodać czekoladę . Po 30 sekundach wymieszać na gładki krem, następnie dodać masło, a na koniec likier. Schować do lodówki aż stężeje. Można przygotować dzień wcześniej.

Ostudzone makaroniki przekładać schłodzonym kremem. Przed podaniem schować na kilka chwil do lodówki.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation