Święta i uroczystości

wielkanocne potrawy

Mazurek kajmakowo-orzechowy z czekoladą

Składniki na ciasto:
180g masła
4,5 łyżki cukru pudru
3 żółtka
300g mąki pszennej tortowej
ciut więcej niż 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki lodowatej wody.


Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić nim spód blachy (można pomagać sobie folią) (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut w temp. 200 stopni na złoto. Wystudzić.


Składniki na krem:
600g krówek mlecznych
kilka łyżek mleka
380g orzeszków ziemnych solonych w całości
100g orzechów ziemnych zmiksowanych na krem
ordobina oleju
100g serka mascarpone
150g czekolady mlecznej

Krówki z mlekiem umieścić w garnku z grubym dnem i dokładnie rozpuścić. Wymieszać na gładko i w miarę potrzeby ewentualnie dolać jeszcze mleka. Do gorącej masy wsypać orzechy (380g) i wymieszać.
Krem rozsmarować dokładnie na kruchym spodzie.
Orzechy ziemne (100g) dokładnie zmielić blenderem z odrobiną oleju na gładki krem. Dodać serek mascarpone i dokladnie zmiksować. Powstałym kremem dokładnie pokryć warstwę orzechową. Wystudzić
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią dokładnie wierzch mazurka. Dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation