Kuchnia

kuchnia na słodko

makaron pszenny z tuńczykiem

Składniki:
50 dag mąki pszennej lub orkiszowej
4–5 jajek
pomidory w puszce (lub 500–700 ml sosu pomidorowego albo 50 dag świeżych pomidorów)
cebula
2 puszki tuńczyka
pęczek pietruszki
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Z mąki i jajek zagnieść ciasto, rozwałkować je i pokroić w równe, szerokie paski.
2. Ugotować makaron we wrzącej, lekko posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Pomidory obrać, pokroić drobno i razem z cebulą włożyć do rondla i dusić, aż powstanie gęsty sos.
4. Jeśli mamy gotowy sos lub pomidory w puszce, całą zawartość opakowania włożyć do rondla i dusić. Przyprawić oregano, solą i pieprzem.
5. Włożyć zawartość puszek z tuńczykiem i zamieszać delikatnie, by tuńczyk pozostał w kawałkach. Dodać makaron, całość ostrożnie wymieszać. Podawać na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation