Kuchnia

Przepisy

Kurczak z blachy z kiełbasą i ziemniakami

8 udek z kurczaka
400 g dobrej kiełbasy
1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
8 ząbków czosnku
2 łyżki wędzonej papryki (może być też zwykła, słodka papryka)
2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
olej


Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu).
Ziemniaki obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Kiełbasę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Czosnku nie obieraj.
Udka skrop olejem i posyp lekko solą.
Warzywa i kiełbasę włóż na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika). Polej je olejem, posyp papryką i oregano. Dokładnie wszystko wymieszaj tak, żeby pokryło się przyprawami i olejem. Pomiędzy warzywami ułóż kawałki kurczaka. Całość oprósz solą i pieprzem.
Piecz około godziny, polewając od czasu do czasu sosem, który się wytworzył.
Podawaj z zieloną sałatą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation