Kuchnia

KULINARIA - drób

Ostry kurczak curry z sezamowym ryżem Składniki na 2 porcje:

100-150 g ryżu
1 połówkę piersi z kurczaka
0,5 cebuli
0,5 papryki czerwonej i żółtej
jedna mała puszka mleczka kokosowego
jedno opakowanie śmietanki kremówki
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
1 łyżkę oleju rzepakowego
sól, pieprz
Wstawiamy wodę na ryż z odrobiną soli i gotujemy go na taki lekko twardawy (około 15 min). Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski. Podsmażamy na łyżce oleju z odrobiną soli. Gdy cebula zmięknie dodajemy paprykę, smażymy 5 min. I dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, wcześniej przyprawionego solą i pieprzem. Obsmażamy kurczaka na dużym ogniu z każdej strony po 3-4 min aż do zrumienienia. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej pasty curry (ta, którą ja kupiłam była naprawdę ostra. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki możecie dodać 2 łyżeczki, ale można też zawsze na końcu przyprawić sos, więc nie przesadźcie na tym etapie).Pasta powinna rozejść się po kurczaku i warzywach i wszystko oblepić, dopiero wtedy dodajemy mleczko kokosowe. Chwilę razem podgrzewamy i dodajemy śmietankę kremówkę. Sos zostawiamy na średnim ogniu tak aby zredukował się o 1/3. Ugotowany ryż odsączamy z wody. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju sezamowego i smażymy na nim ryż z dodatkiem kurkumy. Podajemy wszystko ciepłe w osobnych naczyniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation