Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowe croissants

Składniki
1 paczka − 400g ciasta francuskiego
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej, w zależności od upodobań smakowych
1 roztrzepane jajko
Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 220 C. Rozwiń ciasto i potnij je na 6 kwadratów.

Każdy kwadrat przetnij po skosie, tak by powstały dwa trójkąty.

Czekoladę połam na małe kawałki ok. 1 cm, i umieść na każdym trójkącie 2 cm od dołu, czyli w najszerszej części trójkąta.

Następnie delikatnie zwiń ciasto, od doły do czubka trójkąta i sklej boki palcami.

Ciasto wygnij na wzór litery C.

Umieść rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15 minut, do czasu kiedy będą złocisto brązowe i puszyste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation