Kuchnia

Ciasta

Ciasto cytrynowe

Składniki:
1 cytryna
1 jajko
3 białka z jajek
2 łyżki słodzika w proszku
6 łyżek skrobi kukurydzianej
100 g serka wiejskiego Figura 3 % tłuszczu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jedno jajko wraz ze słodzikiem zmiksować, aż będzie białe. Dodać skrobię, serek, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowaną masą. Piec w piekarniku na 180 stopni około 30-35 min. Użyłam silikonowej foremki, więc ciasto ładnie odchodzi. W innym przypadku pomocny jest papier do pieczenia.
Smak jest ciekawy, intensywnie cytrynowy. Ciastko podzieliłam na 6 części i można zjeść tylko 1 kawałek dziennie. Fajny pomysł na śniadanie lub podwieczorek przy kawie.

http://dukanek.blogspot.se/2011/01/ciasto-cytrynowe.html#!/2011/01/ciasto-cytrynowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation