Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
jajko
bułka tarta
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie)
przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka

Mięso przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche. Jeśli damy za dużo bułki tartej to pulpety się rozsypią podczas duszenia. Dlatego dobrze jest dodawać do mięsa bułkę tartą po łyżce i sprawdzać konsystencję masy mięsnej
Całość przyprawiamy i mieszamy łyżką. Lepimy nieduże kulki
Rozgrzewamy na patelni małą ilość oleju i chwilę podsmażamy pulpeciki z dwóch stron (nie długo, dosłownie po minucie z każdej strony)
Następnie przekładamy pulpeciki do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu od 30 do 45 minut - zależy od mięsa - trzeba sprawdzać czy są miękkie

Gdy już mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa, pomidorowa, ogórkowa, ziemniaczana na boczku. Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki.
Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany i jedną łyżeczką mąki - mieszamy. Następnie dodajemy wywar spod pulpetów i mieszamy - najlepiej sprężynką, ponieważ wszystko się ładnie wymiesza. Przelewamy całość do garnka z pulpetami i musimy zagotować ze względu na mąkę. Gdyby mąki nie było wystarczyłoby jedynie zagrzać.
Gdy przełożymy z kubeczka zawartość do pulpetów to musimy mieszać całość sprężynką do momentu zagotowania, żeby nie powstały "kluchy". W przeciwnym razie będzie, po pierwsze niesmaczne, a po drugie nieładnie będzie wyglądać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation