Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik cytrynowy

Składniki na tortownicę 23 cm

Składniki na spód:

142 g zmielonych ciasteczek (typu Digestive, dałam czekoladowe)
4 łyżki stopionego masła (dałam około 50g)
Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec w temperaturze 163ºC, przez 15 - 18 minut. Wystudzić do uzyskania pokojowej temperatury (około 30 minut).

Składniki na masę serową:

1¼ szklanki cukru
680 g sera śmietankowego typu cream cheese (w pokojowej temperaturze) - dałam wiaderkowy
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
4 duże jajka (w pokojowej temperaturze)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)
¼ łyżeczki soli
½ szklanki śmietany kremowej 36 -40%
Cytrynowa glazura:

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 duże jajka
1 żółtko
½ szklanki cukru
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki (dałam 20g)
1 łyżka śmietany 36 - 40 %
szczypta soli
Dodatkowo:

kartki z gazety typu Wyborcza
Zmiksować ¼ szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru. Ser lekko ubić (5 sek.), a następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Potem dodać jajka (po 2 na raz) - wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię i sól. Mieszać krótko - około 5 sekund. Na końcu dodać śmietanę kremówkę. Mieszać około 5 sekund. Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód.

Sernik ten należy piec albo w kąpieli wodnej albo metodą gazetową. Ja wybrałam metodę gazetową:

Przygotować gazety: kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Tym razem zrobiłam grubszą opaskę, żeby gazety nie wyschły zbyt szybko (użyłam około 6 dużych kartek). Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą. Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. I moczyć.

Piekarnik nagrzać do 250ºC. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie. Piekarnik wystudzić do 160ºC. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sernik wystudzić, początkowo przez 1 godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem studzić jeszcze 2 godziny.

W czasie gdy sernik się studzi przygotować glazurę:

W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszczając do zagotowania). W misce ubić widelcem jajka z żółtkiem. Nie przestając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować - cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77ºC (około 3 minuty). Następnie zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło - cały czas mieszając, by się roztopiło. Potem dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki. Na ostudzony sernik (ale jeszcze w formie!) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation