Kuchnia

Ogród

'keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską'

Składniki:
* ciasto:
- 5 białek
- 150 ml mleka
- 310 g mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 220g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* dodatkowo:
- 300-350g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier puder

Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy.
Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki).
Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć (gęsto - nie tak jak ja na zdjęciach ;) ) borówkę.
Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Ciasto piec ok.45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation