Kuchnia

KSIAZKA KUCHARSKA

Składniki: (tortownica - 24 cm) Spód ciasta 1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g ) 1/ 4 kubka kakao ( 62,5 ml) 2 łyżki cukru 0,5 kostki roztopionego masła (100g) Masa serowa 1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy Starco) 1 kubek cukru ( 250 ml) 4 jajka 110 g ciemnej czekolady 2 łyżeczka esencji waniliowej 2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%) Wykonanie Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia. W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Można też piec sernik w kąpieli wodnej. Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia. Czekoladowa polewa 50 ml wody( lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową) 75 g cukru pudru 25 g kakao 50 ml śmietany (kremówki) 1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C. Na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. Polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation