Kuchnia

KSIAZKA KUCHARSKA

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Składniki na ciasto:

250g mąki

100g zimnego masła

50g cukru pudru

żółtko

1/3 łyżeczki aromatu waniliowego

2 łyżki wody



Składniki na masę:

450g mrożonych wiśni

3/4 szklanki cukru

3,5 łyżeczki żelatyny

1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

50g płatków migdałowych

100g mlecznej czekolady

do ozdoby migdały (u mnie orzechy laskowe) w czekoladzie



Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation