Kuchnia

słodkości

Biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1,5 łyżki kakao
Krem
750 ml śmietany 36%
8 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao.

Za pomocą szprycy do tortów robimy zebrę z białej masy, a następnie łyżką uzupełniamy ciemną masą wolne miejsca. Tak przygotowany biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ciasto należy robić na jak największej blaszce lub na blaszce z piekarnika.

Na upieczone ciasto kładziemy ściereczkę, przekładamy ze ściereczką do góry dnem i przy pomocy wałka zwijamy wzdłuż dłuższej strony.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, ubijamy śmietanę z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę.
Rozkładamy równomiernie śmietanę, dodajemy np banana i ponownie zwijamy.
Posypujemy wierzch cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation