Inne

inspiracje

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Co potrzebujemy:
ok 450 g herbatników (3 warstwy)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 czubate łyżki mąki kartoflanki
3 czubate łyżki mąki pszennej
250 g masła
40 g białej czekolady
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki wiórków kokosowych


1. Przygotowujemy krem budyniowy. Połowę mleka zagotowujemy, a drugą mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Studzimy ją.

Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej łyżkami ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe (nieco zostawiamy na posypanie wierzchu) i ok 30 g startej czekolady i mieszamy.

2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kremem, a następnie przykrywamy kolejną warstwą. Z podanych składników miałam 3 warstwy. Wierzch posypujemy wiórkami i startą czekoladą.

Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, aby zmiękło.

* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation