Kuchnia

przepisy

Tarta ze szpinakiem i fetą

Ciasto:

1,5 szkl mąki
pół kostki masła (margaryny)
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Masło posiekać z mąką i solą. Dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.

Nadzienie:

0,5kg mrożonego szpinaku
2 cebule
1 papryka
3 ząbki czosnku
pół szklanki kwaśniej śmietany
1 jajko
sól, pieprz, vegeta
3 pomidory
opakowanie sera feta
suszona bazylia

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Szpinak rozmrozić i podsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do niego cebulę z papryką a następnie jajko rozmieszane ze śmietaną. Przyprawić i wystudzic.

Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Wyłożyć na nie szpinak, pokrojony w plastry ser oraz pomidory. Pozypać wierzch bazylią. Piec na dolnej półce piekarnika około 40 min w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation